
España - Grecia
El mar que nos une
Η θάλασσα που μας ενώνει

Fuente:https://secindef.org


1. Φαίνεται πως στη σύλληψη του πάρκου Γκουέλ στη Βαρκελώνη από τους Γκαουντί και Γκουέλ άσκησε επιρροή και ο ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς.
2. Η ισπανική πόλη Elche, γνωστή και για την προτομή της Κυρία του Έλτσε (Dama de Elche), ήταν στην αρχαιότητα αποικία των Ελλήνων. Η προτομή είναι σύμφωνα με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μαδρίτης έργο Ελλήνων.
3. Ο Σαντιάγο Καλατράβα είναι ο αρχιτέκτονας στον οποίο ανατέθηκε η μελέτη της ανακατασκευής του Ο.Α.Κ.Α για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα το 2004. Δώδεκα χρόνια νωρίτερα, το 1992, είχε κατασκευάσει τον Τηλεπικοινωνιακό πύργο του Μονζουίκ στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Βαρκελώνης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ισπανία.
4. Η πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας και της Δανίας στέφθηκε βασίλισσα της Ισπανίας μετά το γάμο της με τον πρίγκηπα Χουάν Κάρλος, μετέπειτα βασιλιά της Ισπανίας.
5. Αργυρή δραχμή από το Εμπόριον, την πρώτη πόλη της Ιβηρικής Χερσονήσου που έκοψε νόμισμα κατά το πρώτο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ. Στην οπίσθια όψη ο Πήγασος, τύπος κορινθιακός, μαζί με το εθνικό Εμποριτών.
6. Ορισμένες θεωρίες, όπως του Ισπανού κλασικού μουσικού Manuel de Falla, συνέδεσαν το φλαμένκο με τον αρχαιοελληνικό Δωρικό τρόπο, ο οποίος αποκαλούνταν Φρυγικός. Αντίστοιχα στην ελληνική παράδοση οι κρητικοί & ποντιακοί χοροί είναι άμεσα συνυφασμένοι με τη δωρική αρχαιοελληνική παράδοση.
7. Το 1952 ο Πάμπλο Πικάσο δημιούργησε το έργο "Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο" και το 1959 το έργο “Ο Παρθενώνας”. Το πρώτο για να δείξει τη στήριξή του στο Νίκο Μπελογιάννη και το δεύτερο στο Μανώλη Γλέζο.
8. Και οι δυο χώρες έχουν επίσημο θρήσκευμα που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα τους κι έχουν εκκλησίες του θρησκεύματος η μια της άλλης, στην Αθήνα ο Άγιος Διονύσιος ο Αεροπαγίτη και στη Μαδρίτη ο Άγιος Ανδρέας.
9. Ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσσο "Kεφάλι γυναίκας" (προσωπογραφία της Ντόρα Μαάρ, ερωμένης του) εκπλάπη στις 09 Ιανουαρίου του 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών. Στην πίσω όψη του υπήρχε η αφιέρωση από τον ίδιο τον καλλιτέχνη: «Για τον ελληνικό λαό, φόρος τιμής από τον Πικάσο, Παρίσι, Μάιος 1946», φόρος τιμής και δωρεά του καλλιτέχνη στον ελληνικό λαό και τιμητική προσφορά του για τη γενναία αντίστασή του κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής.
10. Αρκετές σειρές ισπανικής παραγωγήςστην ελληνική τηλεόραση:
- "LAPD λεκανοπέδιο Αττικής police department" από το ισπανικό "LAPD Los Hombres de Paco".
- "Ευτυχισμένοι μαζί" βασισμένο στο "Los Serrano"
- "Πολυκατοικία" από το "Aquí no hay quién viva"
- "Οικογένεια βλάπτει" από το "La familia mata"
- "Με τα παντελόνια κάτω" από το "Con el culo al aire"
- "Mην αρχίζεις τη μουρμούρα" από το "Escenas de Matrimonio"
11. Η Βούλα Πατουλίδου κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο στίβο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, 80 χρόνια μετά το τελευταίο μετάλλιο της Ελλάδας στο στίβο.
12. Στην πρόσοψη του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα υπάρχει μια επιγραφή σε μορφή σφραγίδας που είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα (Οι Βασιλείς τη εγκυκλοπαίδεια, αυτή τοις Βασιλεύσι).
13. Οι Εβραίοι που εκδιώχθηκαν από την Ισπανία από την Ιερά Εξέταση, το 1492, κατέφυγαν στην Θεσσαλονίκη κι εκεί ζούνε μέχρι σήμερα, παρότι ο αριθμός τους μειώθηκε αισθητά κατά τη Γερμανική Κατοχή. Μιλούν τα λεγόμενα σεφαρδίτικα, κάτι σαν ισπανικά του 15ου αιώνα.
14. Στην Παμπλόνα , στο βορρά της Ισπανίας, υπάρχει ένας σύλλογος που ονομάζεται "Ainaras", χελιδόνια στα βασκικά δηλαδή, που ασχολείται κυρίως με τη διδασκαλία και την διάδοση ελληνικών παραδοσιακών χορών. Μέλη του μιλούν άπταιστα ελληνικά και χορεύουν εξαιρετικά ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς απ' όλες τις περιοχές, παρότι κανένας του δεν είναι ελληνικής καταγωγής. (Tο Δεκέμβρη του 2016 τους δέχτηκε σε ακρόαση ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας)
15. Οι Ηράκλειες Στήλες είναι το δυτικότερο σημείο που βρέθηκε ο Ηρακλής σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία.
16. Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, μια από τις σημαντικότερες της Παγκόσμιας Ιστορίας, είχε αυτή την έκβαση εξαιτίας του ρόλου του ισπανικού στόλου. Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως σε αυτή τη ναυμαχία συμμετείχε και ο Μιγέλ ντε Θερβάντες, ο διασημότερος ισπανός συγγραφέας.
17. Το 1936 Νίκος Καζαντάκης, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ισπανία, επισκέπτεται και παίρνει συνένετευξη από τον Μιγέλ ντε Ουναμούνο, συγγραφέα, φιλόσοφο και 3 φορές πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα.


















Προσεχώς στα ισπανικά!
¡Próximamente en español!